Vianoce bez STRESU!

6 tipov, ako sa dať do pohody a stráviť Vianoce v pokojnej atmosfére.

ako zvládnuť vianočný stres

Pokoj, srdcia naplnené láskou, dobrosrdečné úsmevy. Dokonalý scenár Vianoc.

Avšak… Má to jeden malý háčik. Vo väčsine prípadov môžete takéto Vianoce vidieť akurát tak v amerických filmoch.

Podľa psychológov je totiž predvianočný zhon aj samotné Vianoce obrovským náporom pre našu psychiku.

Nákupy darčekov, lietanie z jednej strany na druhú, dokončovanie projektov v práci… A Vianoce sú pritom za dverami.

Stačí, ak sa prejdete v tomto čase po nákupných centrách a z každej strany budete počuť rozhovory typu:  

“Ako to mám všetko stihnúť? O pár dní prídu domov aj deti zo zahraničia. Musím vyupratovať celý byt, napiecť medovníky, kúpiť kapra, postaviť stromček a zaobstarať vianočné ozdoby, lebo tie minuloročné už niesú “IN””.

 

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na tipy, ako prežiť Vianoce bez zbytočného stresu a dokonca si ich aj užiť.

1.  Utrieďte si priority

Ruku na srdce. Čo pre vás znamenajú Vianoce?

Ide vám v prvom rade o plný stôl všakovakého jedla? Alebo luxusné dary od vašej polovičky? Či len o to povaľovanie sa na gauči? Možno sviatky len pretrpíte, pretože vám lezú poriadne na nervy. Alebo sú pre Vás naopak Vianoce časom, kedy sa stretnete konečne s Vašimi najbližšími. Možno milujete piecť medovníčky a pozerať pri tom staré československé rozprávky.

Mám pre vás jednu skvelú správu. Je len na vás, ako budete Vianoce vnímať. Je to o vašom vnútornom nastavení a prežívaní. Pamätám si, že som ako malý chlapec sedával s rodičmi pri stromčeku. Vyzeral celkom obyčajne. Ozdobený bol jabĺčkami, orechmi, či postavičkami zo slamy. Pre nás bol však ten najkrajší na svete. Užívali sme si to zázračné čaro a pokoj Vianoc, ktoré sme si s rodinou vytvorili. Bolo  to nás, o súdržnosti, o radosti.  A darčeky? Ak boli, potešili. To je jasné.

Avšak… Najväčší dar bol, že sme spolu. Tak to vnímam aj dnes a vediem k tomu aj moje deti.

Na zamyslenie: Dávate sa strhnúť nezmyselným súťažením aj vy? Naozaj človek potrebuje k spokojnosti plno darčekov a robiť dojem na iných? Ak je vašou prioritou v čase Vianoc zdieľanie s blízkymi, zariaďte sa podľa toho  a nedajte sa zmanipulovať tlakom komercie.

2.  Pozor na rozpočet

Výhodné vianočné pôžičky. Minimálne navýšenie. Úroky ako z rozprávky. Venujte svojim najbližším najkrajšie Vianoce! Ako? Požičajte si u nás a potom už len nakupujte!

Ale to, že budete potom vo väčšine prípadov nevýhodne splácať dlhé roky, vám už nepovie nikto. Zahmlievanie pravdy, sa dnes jednoducho “nosí”.

Mnoho rodín už prišlo o strechu nad hlavou, pretože precenili svoje sily. Chápem, že najmä rodičia chcú svojim deťom urobiť krásne Vianoce. Aj keby sa mali zadlžiť.

Avšak… často nemyslia na to, čo môže prísť. Počul som o mnohých prípadoch, že ľudia skončili na ulici aj kvôli tomu, že si nabrali pôžičky práve na Vianoce. Splácanie nezvládali a časom sa im  svet zrútil ako domček z karát.

Zmysel nemá ani minúť všetky úspory. A to len preto, aby sme si dopriali niečo, na čo práve teraz nemáme. Naozaj to stojí za zváženie. Vianoce utečú ako voda.

Na zamyslenie: Dvakrát meraj a raz rež. Dobre si rozmyslite, či naozaj tú drahú kabelku pre dcéru, či najnovší notebook pre synátora potrebujete kupovať. Porovnávajte ceny. Nakupujte s rozvahou. Vždy si predstavte, koľko budete musieť pracovať na to, aby ste ten darček mohli zaplatiť.

Pretože za veci často platíme práve našim časom. A ten nám už nik nevráti. Skúste byť kreatívni. Mnohí ľudia často najviac ocenia práve nemateriálne dary alebo zážitky. Dávno zabudnú, čo na ktoré Vianoce dostali, ale neopakovateľný zážitok plný emócii si budú pametať celý život. Napríklad zážitok, aký opisujú ľudia, ktorých život sa rapídne zlepšil po absovovaní tréningu Obajv svoju silu. 

3.  Organizujte si čas

Deň má 24 hodín. Potrebujete spať, jesť, pracovať, venovať sa rodine, nakúpiť, upratať a k tomu Vám pribudne ešte kilometrový zoznam “čo treba stihnúť do Vianoc”.

Možno máte z toho zimomriavky už teraz. Avšak, vôbec nemusíte. Stačí, ak si všetko dobre zorganizujete. Nerobte veci na poslednú chvíľu. Moja známa napríklad darčeky nakupuje počas celého roka. ( aj keď občas je pre ňu výzva vydržať až do Vianoc a nedať ich deťom. Stalo sa jej , že dokonca zabudla, kam ich dala.) Zvážte, čo je skutočne dôležité urobiť a čo môže byť len bonus, ak to stihnete.

Na zamyslenie: Urobte si zoznam vecí “čo by som mohol” a “čo musím” urobiť, budete to mať prehľadnejšie. Predstavte si pri každej položke, čo by sa stalo, ak by ste to nestihli. Ak zistíte, že vlastne nič, položku vyškrtnite. Zoraďte si úlohy podľa dôležitosti. Naozaj nemusíte mať 12 druhov vianočného pečiva a ani okná nemusia byť umyté.

rodina spolu na vianoce
4.  Delegujte!

Nestíhate? A to i napriek vskutku dobrej organizácii? Tak v tomto bode nastal čas na delegovanie.

Zamyslite sa, či je naozaj nutné, aby ste všetko spravili sami a potom tesne po štedrej večeri odpadli ako mŕtvola na gauč.

Vianoce sú rodinným sviatkom. Dohodnite sa s ďalšími členmi rodiny, kto čo urobí. Syn dokáže upratať aj sám. Dcéra vie zdobiť medovníky. Manžel povysávať a utrieť prach.

Že neviete ako delgovať a požiadať rodinných príslušníkov o pomoc tak, aby vykonali všetko presne podľa vaších predstáv? Môžete sa to rýchlo naučiť v MOTILIFE, kde nájdete praktické videá s touto tematikou.

Na zamyslenie: Už aj to, že si budete pomáhať Vás dokáže ako rodinu zceliť. Naladíte sa na jednu strunu. A ak si pritom pustíte ešte Vianočné koledy, atmosféra je na svete.

5.  Pozor na dokonalosť!

Hovorí sa, že Vianoce sú časom zázrakov. Avšak, počas Vianoc nečakajte, že všetko bude u vás doma dokonalé. Možno prihorí večera, môže vám zabehnúť kosť z kapra, alebo sa ukážu povahy niektorých členov vašej rodiny a jemne si skočia do vlasov. Pamätajte, že vždy sa dá niečo vylepšiť. A aj práve preto si zbytočne nerobte stres a nechcite mať všetko dokonalé.

Dokonalosť je predsa nuda 🙂

12 druhov vianočného pečiva, vyleštené okná bez šmúh, vianočné darčeky nakúpené aj pre deti sesternice z tretieho kolena… Nekomplikujte si veci a tešte sa z toho, čo ste stihli. Berte všetko s nadhľadom. Aj keby nestihnete kúpiť vianočný stromček. Ako minule jeden známy mojej známej. Išiel na svoju záhradku a odtrhol si konár z kríka. Ozdobil si ho tým, čo našiel doma. A viete čo? Mal krásne Vianoce aj tak.

Na zamyslenie: Niekedy je menej viac. Nezničte si vianočný čas tým, že si ho sami budete komplikovať. Ak aj niečo nevyjde podľa vašich predstáv, o tom je život.  A práve to je na ňom to krásne.

6.  Neprovokujte sa navzájom

Práve cez Vianoce sa zvykne stretávať aj rodina, ktorá sa nevidí počas roka. Či už z dôvodu diaľky, alebo zaneprázdnenosti. A povedzme si narovinu, Vianoce ktoré sú synonymom pokoja a radosti, dokážu byť aj časom, kedy dochádza k “drobným komunikačným nezhodám”.

Udobrovanie sa má svoje čaro. Ak je možnosť vyjasniť si vzťahy z minulosti, je to v poriadku. Ak však viete, že s vašim bratom sa nikdy nezhodnete na mene politika, ktorého máte radi, prípadne, že každý fandíte inému futbalovému klubu… pálčivé témy neotvárajte.  Ušetríte si tým drobné šarvátky, ktoré by vás okradli o krásu Vianočných sviatkov.

Na zamyslenie: Zaspomínajte si. Oprášte fotoalbumy z detstva. Hľadajte témy, ktoré vás ako rodinu spájajú. Spomínajte na krásne bláznovstvá.Veľa sa smejte. Človek nikdy nevie, čo ho môže v živote postretnúť. Možno sú to vaše posledné spoločné Vianoce. Užívajte si ich plnými dúškami. Precíťťe tú blízkosť.

Všimli ste si, že v tých najkrajších vianočných filmoch a rozprávkach nejde ani tak o hmotné darčeky, ako o ten pocit výnimočnosti? Zážitok. Emócie. Prežívanie prítomnosti. Obklopovanie sa ľuďmi, ktorí vás nakopnú a podporia, keď treba. Ktorí vám vyčaria úsmev na tvári…

Aj preto som sa rozhodol, že pre vás pripravím Vianočné prekvapenie.

Darujte sebe, alebo svojim blízkym jedinečný zážitok, na ktorý nikdy neazbudnú. Bude mi cťou stretnúť vás osobne na niektorom z mojich trnasformačných tréninogov.  Alebo, ak radi čítate motivačné príbehy, potešte sa knižkou Vykonám! A tak sa stane.

Pozrite sa na bohatú Vianočnú nádielku a investujte nie do hmotných vecí, ktoré sa vám časom zničia, ale DO SEBA.

Pretože to, je tá najlepšia investícia. Tú vám nik neukradne, nevezme.

PS1: Ako sa vy vyhýbate vianočnému zhonu a stresu? Podeľte sa so svojimi tipmi v komentároch na mojom facebooku či instagrame.

PS2: Ak sa vám článok páčil, alebo vás motivoval niečo počas týchto Vianoc prehodnotiť, podporte ho lajkom a zdieľaním.

Prihlásiť sa k odberu novinek

© 2021 Akadémia Andyho Winsona, so sídlom Ľubochnianska 4, 831 04 Bratislava, IČO: 50540335, email: akademia@andywinson.com, tel: +421 908 777 808
Všeobecné obchodné podmienky | Zásady spracúvania osobných údajov | Formulár na odstúpenie od zmluvy