Prečo predsavzatia nefungujú

5 krokov ako si stanoviť ciele a vytrvať pri ich naplnení

Podľa psychológov si novoročné predsavzatia dáva čoraz menej ľudí. Pýtate sa prečo? 

Pretože u drvivej väčšiny aj tak nefungujú. Človek sa nadchne a naplánuje si, ako  v novom roku začnete cvičiť, zdravo sa stravovať, vzdelávať sa, investovať, rozvíjať podnikanie či hľadať novú prácu. Avšak po čase, keď nadšenie opadne, to jednoducho vzdá.

Napriek tomu existuje skupina ľudí, ktorí dokážu cielene krok za krokom každý deň pracovať na svojich predsavzatiach, až kým nedosiahnu vytúžený výsledok. 

Poďme sa teraz pozrieť na 5 dôležitých krokov, ktoré ak aplikujete ju do svojho života, vaše šance na úspech sa výrazne zvýšia. 

1. Zistite, prečo sa vám v minulosti nedarilo

Pred tým, než si stanovíte nové ciele a predsavzatia, je dobré si uvedomiť, prečo sa vám ich v minulosti nepodarilo naplniť. Za opakovaným zlyhaním a neúspechom sa ukrývajú väčšinou tie isté nesprávne vzorce správania. 

Každého dokáže limitovať niečo iné. Dôvody, prečo ste sa v predchádzajúcich rokoch vzdali svojich predsavzatí podrobne identifikujeme aj na tréningu Najlepší Rok Môjho Života.

Aké predsavzatia ste si dali v minulosti a nepodarilo sa vám ich dodržať. Čo vás zastavilo v ich napĺňaní?

2. Objavte svoj zdroj motivácie

Aký je váš skutočný, hlbší motív, ktorý je pre vás hnacím motorom? Pretože samotný cieľ je veľakrát slabým motorom. 

Vaša motivácia na dosiahnutie cieľa najčastejšie pochádza z dvoch hlavných zdrojov, zvonku alebo zvnútra. 

Napríklad chcete schudnúť preto, aby ste sa páčili ľuďom vo svojom okolí. Aby vás pochválil partner, partnerka. Aby ste získal ocenenie. Alebo preto, aby ste sa lepšie cítili, abyste dokázali vyjsť po schodoch bez zadýchania sa.

Kvôli čomu si stanovujete daný cieľ (predsavzatie)? Čo vám to prinesie? Aký pocit? Aký výsledok?

3. Získajte podporu svojho okolia

Najbližšie okolie môže byť vašou najlepšou podporou ale aj najväčším demotivátorom pri dosahovaní cieľov. 

Keď si stanovujete cieľ, preskúmajte, či je v súlade s vašou rodinou a okolím. Jasne svoje ciele komunikujte, aby ste sa nedostali do situácie, kedy vám partner alebo partnerka začnú vyčítať, že príliš veľa pracujete, trávite čas vo fitku alebo učením sa novej zručnosti a nemáte čas na nich ani na rodinu. 

Ak máte vo svojej blízkosti ľudí, ktorí vás podporia, niekoho, kto vás vytiahne behať, keď sa vám nechce alebo vám pomôže napísať skvelý životopis keď hľadáte novú prácu, ciele si naplníte s oveľa väčšou ľahkosťou.

Na koho podporu sa môžete spoľahnúť? 

4. Verte v seba a svoje schopnosti

To, čomu o sebe veríte a ako máte nastavenú myseľ je kľúčové pri dosahovaní vašich cieľoch. 

Príbeh, ktorý si o sebe hovoríte musí podporovať aktivitu, ktorú ste sa rozhodli robiť pre naplnenie svojho predsavzatia.

Ak si hovoríte, som šikovný, baví ma cvičiť, užívam si kvalitné a zdravé jedlo, robím to, čo je pre mňa prospešné, verte tomu, že svoje ciele dosiahnete s oveľa väčšou ľahkosťou ako keď si bude neustále opakovať, že nie ste dosť dobrý, sústrediť sa na to, koľko krát ste v minulosti zlyhali.

Aké myšlienky o sebe samom vás doteraz brzdili v dosahovaní cieľov?

5. Vytvorte si plán

Každý veľký cieľ sa skladá z malých drobných aktivít. Práve každodenné drobnosti, ktoré často vnímame ako nepodstatné, dokážu najviac prispieť k naplneniu našich cieľov a predsavzatí.

Rozdeľte si váš hlavný cieľ na čiastkové – procesné ciele tak, aby ste ich dokázali začleniť do Vášho každodenného harmonogramu.

Pôjde vám to oveľa ľahšie, ak si novú aktivitu naplánujete za pravidelnú rutinu, na ktorú ste zvyknutý. Napríklad, keď sa ráno oblečiem, pôjdem si zacvičiť, alebo keď sa vrátim z práce pôjdem si zabehať. Mozog si vytvorí súvislosti a nový návyk integrujete oveľa rýchlejšie. 

Harmonogram dňa aj nové aktivity si dokážete efektívne naplánovať pomocou Diára úspechu R. A. D. 

Pamätajte na jednu dôležitú vec. Pracujte na svojich cieľoch postupne.
Nezavádzajte do svojho života príliš veľa zmien naraz. Vyberte si jeden cieľ, rozdeľte na pravidelné aktivity a až keď sa s postupom času stane súčasťou vášho života, prejdite na napĺňanie ďalšieho cieľa.
Prihlásiť sa k odberu novinek

© 2021 Akadémia Andyho Winsona, so sídlom Ľubochnianska 4, 831 04 Bratislava, IČO: 50540335, email: akademia@andywinson.com, tel: +421 908 777 808
Všeobecné obchodné podmienky | Zásady spracúvania osobných údajov | Formulár na odstúpenie od zmluvy