6 zásad s ktorými sa vymaníte zo začarovaného kruhu neúspechu. (1. časť)

Začnime trošku netradične. Odpovedzte si hneď v úvode na nasledujúce otázky: 

Ste spokojný so svojím životom? Ste zdravý? Šťastný? Finančne zabezpečený? Baví vás život? Alebo každodenné bytie považujete skôr za spleť trápení a prekážok?

Možno ste si teraz pomysleli, načo sa vás to pýtam. Prečo vás provokujem. Možno práve prechádzate náročnými životnými skúškami. Alebo môžete mať pocit, že vám život neustále hádže polená pod nohy. Že ste smoliar/ka.

To, ako momentálne vyzerá váš život, je výsledkom vašich rozhodnutí a predošlého konania. Naša realita nie je spleťou náhodných udalostí, ani osudu. Všetko vo svete aj prírode má svoje zákonitosti. Ak nie ste spokojný a chcete žiť inak, v prvom rade je potrebné prijať zodpovednosť za stav, ktorý prežívate.  A uvedomiť si, že to dokážete zmeniť. Samozrejme v prípade, že to naozaj chcete a ste ochotný pre to niečo spraviť. Všetko, čo sa udeje odteraz, je len a len vo vašich rukách. Každý nový deň máte možnosť začať robiť veci inak. Kedy sa do toho pustíte? Máte dojem, že už včera bolo neskoro?

Poďte to zmeniť tu a teraz

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na šesť bodov a to, ako sú vzájomne poprepájané a aký obrovský vplyv majú na kvalitu vášho života. Ak si uvedomíte nasledovné súvislosti a dokážete ich zmeniť, začnú sa aj vo vašom živote diať zázraky.

1. Informácie, ktoré denne prijímate

Televízia, rádio, internet, tlač či iné sociálne médiá. Informácie k nám prúdia zo všetkých strán. Občas môžete mať dojem, že sa v nich strácate, akoby ste boli nimi zavalený. Neviete, čo skôr pozerať, čítať, počúvať… a poriadne už ani čomu veriť. V dnešnej dobe vládne preinformovanosť. Stačí zadať do internetového prehliadača, čo vás zaujíma a už si len vybrať z množstva nájdených možností. 

Ako sa orientovať v informačnom toku? Ako filtrovať toxické informácie, ktoré vám zaťažujú myseľ a dostávajú vás do nepríjemných stavov?

Odpoveď znie: Naučte sa s nimi pracovať. Nedovoľte im, aby nad vami prebrali kontrolu. Všetkému, čo vás zaťažuje povedzte rázne NIE! Zoberte ovládač a vypnite tie nepríjemné správy a namiesto toho si radšej pustite obľúbenú hudbu, zahrajte si s deťmi hru či pozrite obľúbený film.

Pre mnohých zmena informačných kanálov môže predstavovať poriadnu výzvu. Zvyk je železná košeľa. Z počiatku sa môžu cítiť ochudobnení, že nie sú informovaní o aktuálnom dianí. Úprimne, všetky správy, ktoré sa vás týkajú, si dokážete prečítať za päť minút a nemusíte im venovať hodiny svojho času. Samozrejme, ak sa nenecháte strhnúť lákavými titulkami v štýle kto, s kým, kde, ako, čo robili. Uvedomte si, koľko z tých správ, ktoré sú nám denno-denne podávané skutočne potrebujeme pre život. 

Čomu dávame pozornosť, to si priťahujeme do života. Upriamte ju preto na pozitívne a podporné informácie. Vďaka ním sa napríklad dokážete naučiť novú zručnosť. Mnoho ľudí sa inšpiruje motivačnými citátmi a príbehmi. Pozerajú videá alebo počúvajú podcasty s inšpiratívnymi ľuďmi. 

Spomeňte si, kedy ste naposledy prijali informáciu, ktorá vám bola osožná a mali ste z nej dobrý pocit?

Uvedomelý výber informácií vám dokáže zmeniť život. Zamyslite sa, čím kŕmite svoju myseľ vy? Odkiaľ čerpáte informácie? 

2. Myšlienky, ktoré prúdia vo vašej hlave

Informácie, ktoré príjmate, následne spúšťajú váš myšlienkový tok. Ten je úzko spätý s vaším vnútorným prežívaním.

Myšlienky sú základom presvedčení, ktorými sa v živote riadite. Veríte tomu, že lepšie už bolo a že dnes sú úspešní len podvodníci, zlodeji a mafiáni? Že svet je zlý a skazený a poctivou prácou ešte nikto nezbohatol? Čo vám v tejto chvíli napadlo? Aká je vaša negatívna myšlienka? Viete, ako sa k vám dostala? Kde, od koho ste ju počuli? 

Každý spôsob myslenia je totižto naučený, niekde ste k nemu v priebehu života prišli. Najväčší vplyv na to, akým smerom sa zvyknú uberať naše myšlienky má prostredie, v ktorom sme vyrastali a naše najbližšie okolie. 

Pozorujte preto svoje myšlienky, naučte sa ich kontrolovať. Vždy, keď vám napadne niečo nepríjemné, neželané, zastavte tento prúd myšlienok hneď v začiatku a nerozvíjajte ho ďalej.

Napríklad použite techniku “VYMAŽ“. Spočiatku vám môže prísť čudná, no funguje skvele! V praxi to vyzerá takto: Ak vám počas dňa napadne niečo negatívne, poviete si nahlas slová: VYMAŽ! VYMAŽ ! VYMAŽ! A hneď potom si pomyslite na nejaký pozitívny výrok ako napríklad: Život je krásny a ja som otvorený a prijímam výzvy. Zvládam výzvy s ľahkosťou. Môžete si ich pripraviť, aby ste potom nemuseli pridlho rozmýšľať. Vyskúšajte aplikovať túto techniku pravidelne a sami zistíte, aká je účinná.

3. Emócie, ktoré prežívate

Myšlienky, ktorými sa  často zaoberáte majú veľký vplyv na to, ako sa cítite. Je pochopiteľné, že ak prijímate negatívne informácie, roztočíte kolotoč negatívnych myšlienok. Začnete pociťovať strach, hnev, zlosť, smútok, úzkosť, obavy, rozhorčenie a podobne. Po čase si náš mozog na tento proces zvykne a začne automaticky aktivovať tie najčastejšie používané neurodráhy. To je dôvod, prečo sa tak veľa ľudí v dnešnej dobe sťažuje, cíti zle a v neposlednom rade, trpí civilizačnými chorobami.

Ak je vašim cieľom cítiť sa v živote dobre, zažívať radosť, pokoj, pohodu, vášeň, jednoduchá rada znie: vedome vyberajte informácie, ktoré prijímate a udržujte krb svojich myšlienok čistý. Ak zvolíte tento prístup, zmení sa aj váš stav a to, ako sa bežne cítite. S dobrou náladou vás hneď tak niečo nerozčúli a nevyvedie z miery. Výzvy a prekážky začnete prekonávať s oveľa väčšou ľahkosťou. Môžete sa dokonca začať cítiť zdravšie, šťastnejšie, silnejšie – len tak, bez zjavnej príčiny.

Ako sa hovorí: Nie každý deň je skvelý, ale v každom dni môžete nájsť niečo skvelé. Nič nie je iba čierne, alebo iba biele. Hľadajte vo svojom živote to pekné a pociťujte viac radosti a pokoja.

O ďalších troch zásadách sa porozprávame nabudúce. Tento článok je dostatočne nabitý hodnotnými informáciami. Verím, že ak aplikujete, čo i len jednu zo spomínaných zásad, pocítite okamžitú zmenu. Zamyslite sa, odpovedzte si na otázky, ktoré som vám položil. Systematická práce na sebe si vyžaduje svoj čas. Zahltiť sa množstvom vedomostí pre nás nemá význam, pokiaľ ich nezačneme používat vo svojom živote. 

Hodnotné informácie, ktoré vás posunú v pred aj účinne stratégie ako nastaviť svoju myseľ za každých okolností môžete získať na tréningu Najlepší rok môjho života, ktorý je aktuálne súčasťou skvelej Vianočnej Akcie. Darujte pod stromček sebe, alebo svojim najbližším darček, ktorý im ostane navždy v pamäti, pretože má moc zmeniť život na lepší.

Prihlásiť sa k odberu novinek

© 2021 Akadémia Andyho Winsona, so sídlom Ľubochnianska 4, 831 04 Bratislava, IČO: 50540335, email: akademia@andywinson.com, tel: +421 908 777 808
Všeobecné obchodné podmienky | Zásady spracúvania osobných údajov | Formulár na odstúpenie od zmluvy