Viete, čo chcete od života? 3 otázky, ktoré vám to pomôžu zistiť.

Každý z nás má inú predstavu o ideálnom živote. Aký by mal byť podľa vás? Skúste sa na chvíľu zamyslieť, čo by ste chceli robiť? Po čom túžite? Ak to neviete, tak čím ste chceli byť, keď ste boli deti? O čom ste snívali? Kým ste sa túžili stať ešte pred tým, než vám niekto pristrihol krídelka a vysvetlil, že vaše predstavy sú naivné a nereálne? 

Nebudeš kozmonautom ani futbalistom, jazdiť na smetiarskom aute či šoférovať žeriav, to nemyslíš vážne. Uč sa synak, nech je z teba právnik alebo lekár, ak nie, tak aspoň manažér. Milá moja, spevom sa neuživíš ani maľovaním obrázkov, radšej sa dobre uč, aby si mohla byť učiteľkou, lekárkou alebo ekonómkou, ak nie, tak sa aspoň dobre vydaj.” 

V dobrom nám radili naši starostliví rodičia, ktorí túžili, aby ich deti žili šťastný a spokojný život. Lepší, ako mali oni sami. Mnohokrát nemali dosť síl, aby si splnili svoje sny a túžby, a tak ich prenášali na svojich potomkov. Verili, že to, čo je dobré pre nich, bude najlepšie aj pre ich deti. A tak množstvo našich ideálov a snov zostalo potlačených a zabudnutých.

Žijeme sny druhých

V dnešnej dobe mnoho ľudí žije predstavy o živote niekoho iného a nie tie svoje. Chodia do práce, ktorá ich nebaví, len aby sa uživili. Nájdu si partnera, aby neboli sami. Trávia večery pri televízore, alebo niekde v krčme, len aby vyplniť svoj čas. Stratili sa a vôbec nevedia, čo by mali robiť. Čo ich baví a napĺňa. Často pociťujú prázdnotu a ich jediným cieľom je nejako dožiť alebo sa nadchnú pre všetko možné a nevedia si vybrať. 

Rýchlo vzbĺknu a potom vyhasnú. Svoj smer stratili už v detstve či v mladosti, v období kedy hľadali svoje miesto vo svete. Poznáte to? Zažívate niečo podobné aj vy? Alebo ste touto etapou života už prešli? Možno patríte k tým šťastlivcom, ktorí niečo podobné vôbec nemuseli riešiť a od začiatku presne vedia, kým sa chcú stať a čo robiť. Zo skúsenosti viem, že takýchto ľudí nie je veľa.  

Dobrá správa je, že vždy to dokážete zmeniť. Nezáleží na veku a ani na tom, koľko máte skúseností. Stačí sa len rozhodnúť. 

Nie ste spokojný vo svojom živote? Nebaví vás vaša práca? Žijete vo vzťahu, ktorý vás bolí? Cítite, že potrebujete zmenu, ale neviete, ako začať? Položte si tri základné otázky, ktoré vám pomôžu zorientovať sa vo svojom živote a určiť smer, ktorým sa váš život bude cielene uberať.

1. Kto ste? 

Čo prvé vám napadne, keď dostanete túto otázku? Ja som…, som ako… (doplňte, čo vám ako prvé napadne, môže to byť vec, zviera, čokoľvek). Prečo sa pýtam? Prečo je dôležité to vedieť? Sebapoznanie je totižto naším východiskovým bodom. Zvedomiť si, kým ste tu a teraz, ako sa vnímate, za akého človeka sa považujete, vám dá jasnú predstavu o tom, čo všetko ešte musíte vykonať, aby ste sa stali človekom, ktorým raz túžite byť.

Sebareflexia je skvelý nástroj na uvedomenie si reality, ktorú žijeme alebo stavu/nálady, v ktorej sa väčšinu času nachádzame. Uvediem príklad. Ak sa považujete za mravca, ako sa počas dňa správate? Koľko máte energie na vykonanie všetkých aktivít? Je táto predstava o sebe samom podporujúca alebo limitujúca? Pamätajte! Nie je to dobré ani zlé. Pokiaľ sa cítite ako mravec, no vďaka tomu dokážete pilne pracovať, ste trpezlivý a máte vždy dostatok sily, je to niečo čo vás podporuje. Avšak, ak sa pri zrovnaní s mravcom cítite malý a slabý, pravdepodobne vás to limituje v dosahovaní cieľov a bráni vám pustiť sa do veľkých vecí. Ak chcete zmeniť svoj život k lepšiemu, je veľmi potrebné zamyslieť sa nad tým, kým ste a za akého človeka sa považujete.

2. Čo je pre vás v živote dôležité?

Pre každého človeka je to niečo iné. Preto je dôležité uvedomiť si, čo je skutočne dôležité pre vás. Poznať svoj rebríček hodnôt. Hodnoty sú energiou nášho života, sú základom nášho konania a rozhodovania sa. Dodávajú nám motiváciu a sú naším hnacím motorom. Pretože ak je pre nás niečo skutočne dôležité, venujeme tomu najviac pozornosti aj času. 

Na základe hodnôt si stanovujeme naše ciele. Vo väčšine prípadov konáme a komunikujeme v súlade s našimi tromi najvyššími hodnotami. V podstate celá naša životná cesta je o napĺňaní si hodnôt, ktoré sme získali výchovou a prostredím, v ktorom sme vyrastali. Ak sa v živote cítime neisto alebo robíme niečo, s čím nie sme úplne stotožnený, dochádza ku konfliktu hodnôt a to spôsobuje frustráciu, hnev či smútok. Treba si preto uvedomiť, akým spôsobom si hodnoty napĺňame.

Napríklad, zoberme si hodnotu rodina. Pre jedného z partnerov je dôležité tráviť čas so svojou rodinou, mať spoločné obedy alebo večere, chodiť spolu na vychádzky či spoločne sledovať film. Pre druhého je taktiež dôležitá rodina, no za najdôležitejšie považuje jej zabezpečenie, aby mala dostatok financií, bezpečie a všetko, čo potrebuje. Pracuje pre svoju rodinu. V každom prípade je táto hodnota napĺňaná, no iným spôsobom. A tu často dochádza k partnerským nezhodám, pritom je pre oboch dôležitá hodnota rodiny.

Zoberte si preto pero a papier a napíšte si 3 veci/hodnoty, ktoré sú pre vás v živote najdôležitejšie. Ku každej z nich zároveň napíšte 3 spôsoby, ako si ich napĺňate. To vám umožní zistiť, či to, čo robíte je v súlade s vašimi hodnotami a tiež aj to, čo musíte začať robiť inak, aby tomu tak bolo. 

3. Čomu veríte?

To, čomu veríme nás dokáže v živote povzbudiť a motivovať, umožniť nám zmenu a dosiahnutie cieľov, ale aj zabrzdiť, postaviť nám do cesty neprekonateľnú prekážku. Ak si niekto povie, že na to nemá, že niečo nedokáže a uverí tomu, neuspeje aj keby mal svoj cieľ na dosah. Čomu veríte o sebe? Čomu veríte o svete okolo seba? Ako vám to pomáha, čo vám to dáva? Možno vám to škodí? Presvedčenia sú pravidlá, ktoré sme dali nášmu životu.

Veríte, že pondelok je najhorší deň v týždni? Aj keby tomu bolo inak, toto presvedčenie vám bude brániť tešiť sa z tohto dňa. Prebehla vám cez cestu čierna mačka? Ak je piatok trinásteho, zaručene budete mať nešťastie. Keď vás bolia kĺby, bude pršať. Nedokážete sa naučiť anglicky, nemáte talent na jazyky. Keď máte okolo seba neporiadok, neviete sa sústrediť. Všimnite si, že my ľudia neustále hovoríme o tom, čomu veríme, o čom sme presvedčený. Treba sa však zamyslieť nad tým, aký vplyv to má na náš život a šťastie to. Ak vám niečo komplikuje život, vždy to dokážete zmeniť. Viete si predstaviť, aké by to bolo, keby odstránite všetky prekážky vo svojej hlave? Čo všetko by ste mohli dosiahnuť? 

Poznať kým ste, čo je pre vás dôležité a čomu veríte vám pomôže uvedomiť si, ktorým smerom sa chcete v živote uberať. Na základe týchto poznatkov si viete stanoviť svoje ciele aj každodenné priority. Nájdete motiváciu a uvedomíte si dôvody, prečo chcete to, čo chcete.

Ale bez toho, aby ste vyvíjali potrebnú aktivitu sa váš život jednoducho nezmení. Potrebujete si stanoviť jednotlivé kroky v súlade s tým, čo chcete dosiahnuť. Potrebujete si to sytematicky naplánovať. K tomu vám poslúži skvelý pomocník, akým je Diár Úspechu R.A.D. Okrem sebareflexie, ktorá je základom vášho úspechu, si doňho dokážete zaznamenávať svoje postupy, zhodnocovať a uvedomovať si, ktoré aktivity vás posúvajú k cieľu a naopak, ktoré vám nepomáhajú. Tí, ktorí diár používajú pravidelne vám vedia povedať, aké úžasne výsledky dokázali dosiahnuť. O ich skúsenostiach sa dozviete viac na tomto odkaze. To čo si dokážete predstaviť, viete aj uskutočniť. Žite život, po akom túžite.

Prihlásiť sa k odberu novinek

© 2021 Akadémia Andyho Winsona, so sídlom Ľubochnianska 4, 831 04 Bratislava, IČO: 50540335, email: akademia@andywinson.com, tel: +421 908 777 808
Všeobecné obchodné podmienky | Zásady spracúvania osobných údajov | Formulár na odstúpenie od zmluvy