Strachy, ktoré si nesieme z detstva. Máte ich aj vy?

Ak nebudeš poslúchať, zoberie ťa čert! Keď nezješ obed, zje ti ho medveď. Ak nepôjdeš rýchlo spať, príde strašidlo! Nechoď do vody, utopíš sa? Daj si papuče, lebo ochorieš! Keď dostaneš päťku, bude výprask! Nerob to, lebo si ublížiš!

Poznáte to? Zažívali ste v detstve niečo podobné? Čím strašili vás? V minulosti, hlavne staršie generácie mali rozmanité spôsoby, ktorými zvykli strašiť deti.

V dnešných časoch sú už našťastie na ústupe. Ako dospelí neveríte viac na strašidlá a bubákov, zväzujú vás však iné strachy, ktoré sú dôsledkom práve takejto výchovy či prostredia, v ktorom ste vyrastali.

Naučili ste sa báť, strašení najbližším okolím. Denne  počúvali čo je pre vás bezpečné a nebezpečné. Čo je vhodné a nevhodné, čo smiete a nesmiete. Rozmanité skúsenosti, kedy ľudia na vaše správanie reagovali krikom, zlosťou či agresiou sa podpísali na tom, že vás  sužujú najrôznejšie strachy. 

Aj  vám často v detstve vravievali, počkaj, teraz nie, buď ticho? 

Máte strach niekoho osloviť? Spýtať sa na cestu, alebo koľko je hodín? Ak si vás čašník v reštaurácii nevšíma, potichu vyčkávate, kedy konečne za vami príde? Obávate sa ju/jeho pozvať na rande?

Možno sa bojíte, že váš nový projekt nebude dostatočne úspešný, alebo ako bude reagovať vedenie firmy na nesplnený plán? Niektorí živnostníci     a podnikatelia zažívajú bezsenné noci v obavách, že ich firma nebude dostatočne zisková a nebudú schopní splácať všetky účty. Požiadať o zvýšenie platu či o lepšiu pracovnú pozíciu býva kameňom úrazu väčšiny zamestnancov.

 A možno sa váš najväčší strach ukrýva za slovami ČO AK…

Čo ak to nedokážem. Čo ak sa mi to nepodarí. Čo ak sa stane niečo zlé. Čo ak ma odmietnu. Čo ak nesplním očakávania. Čo ak prídem o prácu.

Predpoklady a domienky, obavy z budúcnosti vám dokážu neraz skomplikovať život.

Ako nastrašiť strašidlo?

Viete si vôbec predstaviť, aké by to bolo žiť odvážne, bez obáv?  Ak by ČO AK neexistovalo? Veriť, že rozhodnutia, ktoré robíte sú vždy tie najlepšie možné. Nech sa deje čokoľvek, vždy existuje riešenie, aj keď ho možno práve teraz nevidíte. Pretože nič netrvá večne. Všetko sa raz skončí. Ostanú len spomienky, ktoré časom vyblednú a zmiznú. Na väčšinu z toho, čo prežívate, zabudnete. V prítomnosti ste to vy sami, kto rozhoduje o vašom živote.   O tom, či vás ovládne strach, zlosť, hnev, nenávisť alebo budete zažívať pokoj, dôveru, radosť a lásku.

Čo by ste potrebovali k tomu, aby to od teraz bolo vo vašom živote inak? Odvahu, sebadôveru, istotu? Tie dokážete získať zmenou myslenia a správny nastavením. Môžete sa naučiť reagovať inak. A postupne sa v tom zdokonaľovať.

Viem, je to veľká výzva nepodľahnúť a udržať si nadhľad v momente, kedy zažívate strach. Nie vždy sa to podarí. Ľahko ovládne vaše správanie sa      a reakcie. Často prídu na rad výčitky. Odpustiť potom sebe aj druhým, vziať si ponaučenie a napredovať ďalej, hlavne ak sa vám takéto situácie       v živote opakujú, vyžaduje veľkú osobnú silu.

Som presvedčený, že každý človek má v sebe silu prekonať svoje strachy. Môžete ju cítiť vo chvíľach, keď sa vám niečo podarí, keď ste šťastní, hrdí, vášniví a odhodlaní hory prenášať. Viem, že ste ten pocit zažili minimálne jeden krát. Spomeňte si, aké to bolo úžasné. Čo sa vtedy dialo? Čo ste videli, počuli, cítili? Aké je to byť silní? Super, všakže?

Tento pocit je len začiatkom. Dokážete objaviť svoju silu vo chvíľach, kedy ju najviac potrebujete. Nájsť jej zdroj a použiť ju na prekonanie strachov    a výziev, ktoré vám život prináša.

Dobrá správa je, že v tom nie ste sami. Spoločne sa vieme podporiť a prekonať aj tie najnáročnejšie prekážky. Nemáte vo svojom okolí spriaznenú dušu, ktorá by vám podala pomocnú ruku? Možno sa cítite sa na všetko sami. Vzájomne sa dokážete podporiť. Spoznajte úžasných ľudí, ktorí prechádzajú alebo v minulosti prešli podobnými výzvami ako vy.  Ako a kde? Naživo v Senci, v hoteli Senec, 28. – 31.8. 2021 na transformačnom tréningu Objav Svoju Silu. 

Dokážete prekonať strach a žiť odvážne!

Prihlásiť sa k odberu novinek

© 2021 Akadémia Andyho Winsona, so sídlom Ľubochnianska 4, 831 04 Bratislava, IČO: 50540335, email: akademia@andywinson.com, tel: +421 908 777 808
Všeobecné obchodné podmienky | Zásady spracúvania osobných údajov | Formulár na odstúpenie od zmluvy