Prečo deti nepočúvajú svojich rodičov?

Ako sa vyhnúť chybám v komunikácii, ktoré robili naši rodičia.

Väčšina rodičov si želá pre svoje deti len to najlepšie. Snívajú o tom, ako raz vyrastú v zdravých, šťastných a úspešných dospelákov, žijúcich naplnený život so všetkým, čo k tomu patrí. Presne tento istý zámer mali s najväčšou pravdepodobnosťou aj naši rodičia. 

Tak prečo potom v dnešných časoch tak veľa ľudí trpí rôznymi strachmi a obavami, neverí si, má o sebe pochybnosti a ani zďaleka nežijú svoj život, tak ako si v detstve vysnívali?

To, akú máme mienku o sebe, či dokážeme vnímať svoju sebahodnotu alebo sa podceňujeme, silné a slabé stránky, aj postoje k životu sú zakorenené práve vo výchove a komunikácii, ktoré sa nám dostávali prvé roky života.

To, ako komunikovať s deťmi, ako pochopiť ich potreby a bezpečne ich previesť nástrahami dnešného sveta nás nikto neučil. Vo väčšine prípadov sme odkázaní na výchovné metódy, ktorými sme si prešli v detstve sami, prípadne na odbornú literatúru, kurzy o výchove, prednášky či iné zdroje.

Ibaže v reálnom živote to často nefunguje tak, ako sa píše v knihách. 

Vo vypätých situáciách človek reaguje do niekoľkých sekúnd podvedome tak, ako bol naučený, ako to má zakódované vo svojom mozgu. A práve tieto impulzívne reakcie najčastejšie vytvárajú v deťoch rôzne bloky, ktoré ich neskôr v dospelosti limitujú.

Je možné zmeniť to, čo je v nás od detstva hlboko zakorenené?

Jednou z najúčinnejších metód, ktorou dokážete zanechať staré vzorce správania sa a vytvoriť si nové je práve NLP, Neuro Lingvistické programovanie. 

Tí, ktorí si prešli účinnými technikami NLP považujú priam za zázrak, ako dokázali zostať pokojní vo chvíľach, kedy v minulosti vybuchovali hnevom. Získali schopnosť odpustiť, prekonať strach a hlavne pochopili, ako prebieha komunikácia na podvedomej úrovni. 

Rozprávať totižto ešte neznamená účinne a správne komunikovať.

Ak si neupraceš, tak sa nepôjdeš hrať. Čo bolo v škole? Porozmýšľaj, čo si spravil. Zavri sa do izby a vyjdi von, až budeš normálny. Páčilo by sa vám, ak by s vami takýmto spôsobom komunikoval napríklad nadriadený v práci? 

Stáva sa, že si k vlastným deťom dovolíme viac, ako by sme si dovoli k cudzím ľuďom. Aj to jedna z príčin, ktorá sa podieľa na nefunkčných vzťahoch v rodine.

Príkazy, zákazy, siahodlhé prednášky a dobre mienené ponaučenia. V konečnom dôsledku však rodič naberie dojem, ako by hrach o stenu hádzal.

Deti sa uzavrú, prestanú vnímať a to čo im hovoríte, nemá žiadny účinok.

Práve NLP učí, ako používať inú formu jazyka, ako komunikovať nielen s deťmi tak, že si získate ich pozornosť a rešpekt.

Vzťahy v rodine sa upokoja, hádku ustanú a vy konečne dokážete zrozumiteľným spôsobom vyjadriť svoje myšlienky a pocity, tak, aby im porozumeli nielen deti, ale aj partner aj ďalší ľudia vo vašom okolí.

Prihlásiť sa k odberu novinek

© 2021 Akadémia Andyho Winsona, so sídlom Ľubochnianska 4, 831 04 Bratislava, IČO: 50540335, email: akademia@andywinson.com, tel: +421 908 777 808
Všeobecné obchodné podmienky | Zásady spracúvania osobných údajov | Formulár na odstúpenie od zmluvy