6 zásad s ktorými sa vymaníte zo začarovaného kruhu neúspechu (2. časť)

Na začiatku prvej časti tohto článku som vám položil niekoľko otázok. Preskúmali sme váš stav a celkovú spokojnosť s vašim aktuálnym životom.  Posvietili sme si na informácie, ktoré prijímate a ich zdroje, ozrejmili si, ako myslíte a ako sa vďaka tomu cítite. 

Podarilo sa vám aplikovať spomenuté zásady a dosiahnuť vďaka nim nejaké zmeny? Napríklad, použili ste techniku vymaž, keď sa vo vašej hlave objavili deštruktívne myšlienky? Alebo ste do svojho života púšťali čoraz menej negatívnych správ? Jedno je isté, váš život sa nezmení len tak, sám od seba. Potrebujete to urobiť, pričiniť sa, vynaložiť úsilie, aby ste dosiahli to, po čom túžite a žili život o akom snívate. 

Odhaľme si teraz ďalšie tri dôležité zásady, ktoré by ste mali dodržiavať, ak je vaším cieľom byť v pohode a šťastný.

4. Rozhodnutia, ktoré robíte

Každý deň robíme nespočetné množstvo rozhodnutí, ktoré vytvárajú našu realitu. Veľkú väčšinu z nich si vôbec neuvedomujeme. Prebiehajú automaticky na podvedomej úrovni. Práve tieto nepatrné rozhodnutia majú veľký vplyv na náš život. 

Zabezpečíte si každý večer kvalitný spánok alebo ponocujete a prepínate televízne kanály? Doprajete si zdravé, čerstvé jedlo alebo do seba hádžete rýchle občerstvenie? Poviete nie alebo budete aj naďalej vychádzať v ústrety celému svetu na úkor vlastného času? Odložíte prácu na neskôr, alebo to spravíte hneď?

Obrovský vplyv na naše rozhodnutia majú práve spomínané emócie a s nimi spojené myšlienky. Zamyslite sa, aké rozhodnutia robíte, keď ste v strese či pod tlakom a čo prežívate, keď ste radostný a šťastný. Je veľmi dôležité začať si to uvedomovať a pracovať s tým. Každé jedno rozhodnutie má totižto vplyv na kvalitu nášho života.

Každé rozhodnutie, ktoré robíte by malo byť v súlade s vašimi cieľmi. Napríklad, ak ste sa rozhodli zhodiť pár kíl, odolať sladkému pokušeniu vás priblíži k cieľu. Keď však neodoláte, začnete si to vyčítať a objaví sa pocit nespokojnosti. Nechce sa vám cvičiť. Buď sa nakopnete a pôjdete si zašportovať, alebo to vzdáte a potom vás to bude mrzieť.

5. Činnosti, ktorým sa venujete počas dňa

Z vašich rozhodnutí sa odvíja následná aktivita, ktorej sa venujete počas dňa. Pozorujte sa. Vy veľmi dobre viete, čo by ste mali robiť. K plneniu niektorých vecí, ako je napríklad chodenie do práce či do školy nás donútia okolnosti. 

Ako však využívate svoj voľný čas? Prežívate ho aktívne, zmysluplnou činnosťou?  Alebo pol dňa zabijete surfovaním po internete, postovaním príspevkov na sociálne siete a následne ste na seba nahnevaný, že ste zase nič nestihli? Vyberiete sa po práci na prechádzku von, nájdete si čas na jógu, alebo na ručné práce, prípadne sa venujete svojmu partnerovi či deťom? Možno si pustíte televízor, zvalíte sa na gauč a zoberiete si niečo dobré pod zub. 

Všetci máme k dispozícii 24 hodín denne. Niekto ich využije naplno a zaspáva s pocitom skvelo vykonanej práce, iný je zo sebou nespokojný a vyčíta si, že by predsa len mohol spraviť viac alebo nadáva, že to bol zase raz deň blbec. Rozhodujte sa správne a podľa toho si vyberajte činnosti, ktoré vám prospievajú. Ak máte nesprávne vytvorené návyky, nebýva ľahké vyjsť zo zabehaných koľají. 

Životné návyky, spôsob akým niektoré veci robíte, sa vo väčšine prípadov nedá zmeniť z večera do rána. Krok po kroku, každodennou prácou na sebe však dokážete zmeniť, čokoľvek si zaumienite.Napríklad, začnite tým, že večer vypnete televízor o pol hodinu skôr a choďte sa dobre vyspať. Malá zmena, ale uvidíte, že sa ráno zobudíte s úplne iným pocitom, inou náladou a to vás bude motivovať k ďalším činnostiam, ktoré túžite robiť. 

6. Výsledky, ktoré dosahujete

Výsledky sú odzrkadlením vašej reality a toho, čo aktuálne prežívate. Ako ste spokojný so svojimi výsledkami? Cítite sa úspešný, alebo máte potrebu niečo vo svojom živote zmeniť? Možno ste spokojný v jednej oblasti života, ale škrípe vám to v inej. Máte perfektný vzťah, ale neznášate svoje zamestnanie. Alebo sa pri pohľade do zrkadla mračíte a plánujete zmeniť svoj životný štýl na zdravší. 

Možno patríte medzi ľudí, ktorí nevedia čo chcú. Nechávate za seba rozhodovať druhých a vaše výsledky na náhodu? Veď to nejako dopadne?  Alebo držíte kormidlo života pevne vo vlastných rukách, viete, kam smerujete a ako sa tam dostať? Máte presne stanovené ciele a postupne ich realizujete, a teda dosahujete vami stanovené výsledky.

Ak ste si tento článok prečítali pozorne, iste ste si všimli, že týchto šesť bodov na seba nadväzuje. Aké informácie prijímate, s akými ľuďmi sa stretávate, v akom prostredí sa pohybujete, čo počúvate, čítate, pozeráte, práve to ovplyvňuje vaše myšlienky a myslenie. Myšlienky, ktorým venujete pozornosť tvoria vaše emócie a pocity. Emócie podmieňujú rozhodnutia. Na základe rozhodnutí konáte a dosahujete adekvátne výsledky. Tie sú buď pozitívne alebo negatívne. 

Možno ste si počas čítania tohto článku uvedomili, čo by ste potrebovali mať v živote inak. Ktorá oblasť si vyžaduje vašu zvýšenú pozornosť a zmenu. Či už sú to financie, kariéra, vzťahy, zdravie, oddych alebo voľný čas, v živote sme šťastní a spokojní, keď pociťujeme rovnováhu. Ak nám to niekde škrípe, nespokojnosť sa postupne začne prenášať do iných oblastí. Funguje to však aj naopak. Napríklad ak sa vám podarí zmeniť prácu, na takú čo vás baví, začnete podávať lepšie výkony, zlepší sa vám nálada. Nebudete domov chodiť nervózny a budete na vaše okolie pôsobiť príjemnejšie. Menej stresu a tlaku prispeje k zlepšeniu vášho zdravia. 

Ešte neviete čo presne by ste potrebovali? A možno hľadáte spôsob ako začať? Alebo ste uviazli v mŕtvom bode a potrebuje sa v živote posunúť na novú úroveň? Prípadne zažívate krízu, hľadáte motiváciu, podporu a spôsoby ako ju prekonať? Ak ste sa našli v niektorých z týchto bodov a ste rozhodnutý na sebe pracovať, vyberte si jeden z našich VIANOČNÝCH BALÍČKOV, do ktorých sme nakombinovali presne to, čo cítite, že momentálne potrebujete (alebo niekto z vašich blízkych).

Želám vám, aby ste dosahovali výsledky, po akých túžite. 

Prihlásiť sa k odberu novinek

© 2021 Akadémia Andyho Winsona, so sídlom Ľubochnianska 4, 831 04 Bratislava, IČO: 50540335, email: akademia@andywinson.com, tel: +421 908 777 808
Všeobecné obchodné podmienky | Zásady spracúvania osobných údajov | Formulár na odstúpenie od zmluvy