6 + 1 nevyhnutných krokov na ceste k bohatstvu.

Čo pre vás znamená bohatstvo? Keď sa zameriate na toto slovo, čo prvé vám napadne?

Hojnosť? Dostatok? Zabezpečenie? Mať všetko, čo potrebujete? Blahobyt vo všetkých oblastiach života? Sloboda? Nezávislosť? Pre každého z nás znamená niečo iné.  Mnoho ľudí túži po bohatstve, ale nikdy si neuvedomili, čo to pre nich vlastne znamená.  Tiež aký vzťah je medzi bohatstvom a ich víziou budúcnosti, akú úlohu zohráva v ich snoch a  cieľoch? Ako súvisí s  poslaním, ktoré napĺňajú?

Ak pracujete s Diárom R.A.D, hneď v úvode je cvičenie, v ktorom prechádzate cestou od poslania ku konkrétnym cieľom. Pri vyjadrení svojho poslania sa zamýšľate, akým človekom sa túžite jedného dňa stať, kým chcete byť, či ako chcete prispieť k tvorbe lepšieho života na Zemi? Predstavujete si vtedy sami seba ako človeka, ktorí sa uskromní s tým čo má, pre ktorého je jedinou prioritou prežiť dnešnú náročnú dobu v zdraví a mať dobré vzťahy v rodine? Alebo pri vízii budúcnosti, keď uvažujete nad tým, ako by mal vyzerať váš život za 5, 10 alebo 20 rokov stiahnete aj ďalej? To, kým sa túžite stať, čo všetko by ste dokázali vytvoriť, koľkým ľuďom pomôcť, zrazu vrhá na bohatstvo celkom iné svetlo. Už to nie je len o prežívaní zo dňa na deň, s presvedčeniami v štýle chudoba cti netratí, bohatým brať a chudobným dávať, či bohatstvo je pôvodom všetkého zla.

Predstavte si, aké by to bolo, ak by mal každý človek dostatok všetkého čo potrebuje. O koľko by ľudia boli pokojnejší a šťastnejší. Nemuseli by sa obávať o to, z čoho zaplatiť bývanie, liečbu, stravu… Preto je dosahovanie bohatstva v dnešných časoch tak aktuálnou témou.

Dobre, ale nemôžeme byť všetci bohatí, to sa predsa nedá, na Zemi nie je dostatok pre každého, mohol by niekto namietnuť. Bohatstvo však neznamená mať nadbytok a plytvať. Verte, je tu dosť pre každého. Bohatý človek, napĺňa svoje poslanie a realizuje svoje sny, tvorí hodnoty a je za ne odmenený. Naše sny sa vzájomne prelínajú do jedného veľkého spoločného sna. Vďaka tomu nám do života prichádzajú tí správni ľudia. Tak vznikajú spolupráce a vzťahy.

Ako teda nadobudnúť bohatstvo? Aké kroky musíte nevyhnutne spraviť aby ste ho dosiahli?
1. Uverte v seba a poznajte svoje schopnosti.

Ak budete jednostaj o sebe pochybovať, hovoriť ako na to nemáte a porovnávať sa s druhými, ťažko nájdete dostatok síl a motivácie pustiť sa do akcie. Pamätajte, ste tou najlepšou verziou samého seba! Presne taký, aký ste. Nik nie je ako vy. Máte tu svoje jedinečné miesto. Do vienka vám bolo dané všetko, čo potrebujete. Je v poriadku, ak ste počas života zablúdili. Už ste sa našli, inak by ste nečítali tieto riadky. Kráčajte k svojmu bohatstvu.

2. Robte, čo vás baví a adekvátne ohodnoťte svoju prácu.

Zbohatnúť tým, že denno-denne robíte pre peniaze čo vás nebaví, bude asi dosť náročné. Dá sa akurát prežívať. Všimnite si bohatých? Kto z nich zarába aktivitami, ktoré neznášajú? Asi nikto. Tvoria spoločnosti, tímy ľudí a prácu, ktorú nemajú radi, delegujú. Čo vás baví tak, že by ste to vedeli robiť aj zadarmo? Možno to už popri práci robíte, len sa bojíte vypýtať si za to odmenu vo forme peňazí. Ešte tak za kávičku, čokoládku, fľašku vínka to by šlo, ale pýtať si peniaze? Mnoho ľudí totižto nepozná hodnotu svojej práce a času. Často je to dané výchovou. Rozhodne ak túžite po bohatstve, a po tom, aby ste zo svojich obľúbených aktivít mohli kráľovský žiť. Musíte sa vedieť oceniť aj finančne.

3. Majte pod kontrolou výdaje.

Bohatí ľudia poznajú svoje čísla a riadia sa nimi. Presne vedia koľko peňazí k nim prichádza, aj na čo všetko ich míňajú. Koľkí z vás robíte domáce účtovníctvo a máte prehľad o vašich mesačných nákladoch, napríklad na sladkosti, mliečne výrobky, ovocie a zeleninu, alkohol, palivo, autoservis, reštaurácie a kaviarne. Koľko ste minuli len tak pre radosť, koľko na nevyhnutné výdaje, alebo koľko ušetríte a investujete. Väčšina ľudí si vôbec neuvedomuje ako míňajú svoje ťažko zarobené peniaze. Na tému ako mať svoje výdaje pod kontrolou, píšem viac vo svojej knižke Mysli, Konaj, Zbohatni, kde učím systém hospodárenia siedmich džbánov, ktorý používam aj ja sám. Zaznamenáte si svoj celkový mesačný príjem a percentuálne rozdelíte do jednotlivých podúčtov alebo obálok. Takto presne viete, koľko si môžete dovoliť minúť na jednotlivé oblasti. Je to veľmi efektívny spôsob hospodárenia s peniazmi. Vyskúšajte.

4. Správna stratégia a akcia.

Nemať peniaze a byť chudobný sú dva rôzne stavy. Nemať peniaze je dočasný stav, chudoba dlhodobý. Považujete sa za chudobného? Rýchlo toto presvedčenie zmeňte! Inak budete naďalej smrdieť grošom. Správne nastavenie mysle je základ. Ako sa dopracovať k bohatstvu? Potrebujete vedieť, ako peniaze zarobiť. Následne ako ušetriť. Potom ich rozmnožiť a ochrániť. Správna stratégia a akcia je na vás. Môžete sa poradiť s odborníkmi, inšpirovať sa ľuďmi, ktorí už dosiahli to, po čom túžite vy, alebo si prečíta už spomínanú knižku Mysli, konaj, zbohatni. V konečnom dôsledku rozhodnúť sa a kráčať po ceste k bohatstvu musíte vy sami. 

5. Investujte do vzdelania.

Načo, veď na internete je toľko informácii aj zadarmo. S týmto názorom sa stretávam pomerne často. Súhlasím, ak začínate, alebo ste v situácii, kedy sa potrebujete odraziť od dna. Určite z nich čerpajte. Dostanú vás však len na určitú úroveň. Každý mentor, učiteľ a stratég poskytuje časť svojich poznatkov bezplatne, lebo vie, že tí, ktorí chcú viac, ktorí sú ochotní na sebe pracovať a uspieť, pôjdu ďalej. Kúpia si hodnotné informácie, ktoré im v konečnom dôsledku ušetria na zbytočných výdajoch a znásobia zisky. Každý úspešný človek pravidelne investuje do svojho vzdelávania sa napredovania. Je to totižto najziskovejšia investícia. Pokojne sa ich na to spýtajte. Každý mesiac by ste si mali vyčleniť nejaké financie na vzdelávanie. Túto oblasť by ste rozhodne nemali podceniť

6. Vymeňte bezpečie za primerané riziko.

Chudobní ľudia potrebujú na všetko záruku. Potrebujú sa cítiť v bezpečí. Poznáte tento spôsob myslenia? Najskôr mi niečo daj, sprav niečo ty pre mňa a potom možno spravím ja niečo pre teba. Ako môžem dôverovať že to naozaj spravíš? Chudobní žijú v neustálej nedôvere a strachu, že ich niekto okradne a zoberie im aj to málo, čo majú. Áno stáva sa to, čomu dávame pozornosť, to si priťahujeme do života. Bohatí ľudia sú schopní prekonať strach a vystúpiť poza svoju komfortnú zónu, neboja sa riskovať. Risk je zisk, poznáte to. Poznajú však mieru rizika a minimalizujú ho. Dávajú viac, ako sa od nich očakáva.

1 dôležitá rada na záver:  Vytrvajte!

Posledný a ten najdôležitejší krok. Vytrvajte. Niekedy to bolí. Ale bolesť vás robí silnejších. Možno zablúdite a ocitnete sa v slepej uličke, tak sa vráťte späť a pokračujte. Možno narazíte na prekážku a budete ju musieť obísť alebo preliezť. Ak spadnete, postavte sa a choďte ďalej. Hľadajte spôsoby. Ak vám niečo nevyjde, poučte sa z toho a spravte to nabudúce inak. Každý jeden človek, ktorí je tam, kde túžite byť vy, to zvládol. Každý má za sebou svoj vlastný príbeh a prešiel cestou, ktorá nebola jednoduchá. Pracujte na sebe, neustále sa zlepšujte a úspech sa dostaví. Nevzdávajte sa! Držím vám palce.

Prihlásiť sa k odberu novinek

© 2021 Akadémia Andyho Winsona, so sídlom Ľubochnianska 4, 831 04 Bratislava, IČO: 50540335, email: akademia@andywinson.com, tel: +421 908 777 808
Všeobecné obchodné podmienky | Zásady spracúvania osobných údajov | Formulár na odstúpenie od zmluvy