3 spôsoby na detox hlavy

Čistá myseľ je základom šťastného a naplneného života. Darí sa vám ju udržiavať, alebo vám hlavou prúdi nespočetné množstvo myšlienok. Večer čo večer máte problém zaspať, sústrediť sa na jednu vec sa zdá nemožné, vaša pozornosť stále niekam uteká. Neviete, čo skôr a k tomu často zabúdate. Máte toho veľa, vravíte si. Cítite sa vyčerpaný, všetko vám lezie na nervy a občas vybuchnete, aj keď nechcete a potom vás to mrzí.

Štatistiky hovoria, že počas dňa nám hlavou prebehne okolo 60000 – 70000 myšlienok. To je veľké číslo, nemyslíte? Len čo sa ráno zobudíme, náš mozog začne pracovať vo vysokých obrátkach. Počas dňa myslíte čo všetko vás čaká, čo musíte urobiť, na čo všetko nesmiete zabudnúť, s kým sa stretnúť. Analyzujete, čo vám kto povedal, predstavujete si aké by to mohlo byť, obávate sa, čo sa môže stať ak…, očakávate, spomínate na včerajšok aj dávnejšiu minulosť, plánujete budúcnosť a mnoho iného.

Doprajete svojej hlave niekedy oddych? Nemyslím pozeraním televízie, kedy máte dojem, že ste vypli, ale v podvedomí vám stále kde tu niečo príde na rozum. Teraz hovorím o poriadnom uprataní a vyčistení myšlienok, hlavne tých, ktoré vás dokážu ťažiť a trápiť veľmi dlho. 

Počuli ste už o mentálnom detoxe? Možno áno, a možno neviete o čo presne ide? V podstate o veľké upratovanie hlave. Úspešný ľudia ho berú ako prirodzenú súčasť života a robia ho pravidelne. A mali by ste aj vy, pokiaľ nechcete mať hlavu neustále zavalenú zbytočnými myšlienkami, alebo sa trápiť minulosťou, ktorú nezmeníte. 

Mentálny detox vás odľahčí, umožní zažívať pokoj v duši a pohodu, načerpať silu a energiu, aby ste dokázali zvládať životné výzvy s nadhľadom. Ak práve zažívate náročné obdobie, pustite sa do mentálneho detoxu trebárs aj hneď po dočítaní tohto článku. 

Ako na to? Vybral som tri najčastejšie používané metódy. Verte mi, sú veľmi efektívne. Vyskúšajte.

1. Napíšte to

Určite ste už počuli vetu papier znesie veľa. Vyhraďte si čas sami pre seba. Vypnite telefón, odstráňte rušivé vplyvy. Vezmite do ruky pero a niekoľko listov papiera (počet je vždy individuálny), radšej ich majte po ruke viac. A začnite písať. Čo? Všetko vás ťaží, čo vás štve, z čoho vás ide rozhodiť, čo vás stresuje, bolí, z čoho sa vám chce zvracať. Čokoľvek vám spontánne prvé napadne. Môžete sa na papier dosýta vynadávať, posťažovať, vyplakať, čo vám srdce ráči. 

Píšte dovtedy, kým to pôjde. Môžete škrabať ako mačka, kašlite na gramatiku a spisovné slová, ani nemusíte tvoriť celistvé vety. Dajte to zo seba von, tak ako to cítite a prežívate. Vo chvíli, keď pocítite prázdno, keď vám ruka zastane a vy už naozaj neviete, čo ešte dodať, papier zoberte a zničte. Roztrhajte ho na kúsky, spáľte, spláchnite, vyhoďte. Jednoducho sa ho zbavte. 

To najdôležitejšie : NIKDY naozaj NIKDY! to po sebe nečítajte! Vždy píšte rukou na papier, nie na počítači. Uvidíte, ako sa vám uľaví. Precítite silné uvoľnenie a odľahčenie. Písaním dostanete behom chvíľky von všetky ťaživé emócie a myšlienky, ktoré vám doteraz vírili hlavou.

Tip: Takýto detox môžete napísať aj ako list niekomu kto vás nevýslovne štve, s kým ste pohádaný a nedá sa s ním na rovinu a úprine porozprávať . 

2. Vyrozprávajte sa  – Metóda prázdnej stoličky

Asi každý z nás zažil už niekedy v živote situáciu, kedy cítil obrovskú potrebu porozprávať sa s konkrétnym človekom, ale z nejakého dôvodu to nebolo možné. Vzťahy sa niekedy končia nečakane, bez prípravy a v nás môže zostať veľa nevypovedaného. Množstvo otázok, názorov, príjemných či boľavých slov, ktoré by sme ešte danému človeku chceli povedať. Práve v takejto situácii je účinná takzvaná metóda prázdnej stoličky.

Základ tejto metódy pochádza z Gestalt terapie. Nájdite si pokojné miesto, pohodlne sa usaďte a pred seba si postavte prázdnu stoličku. Predstavte si, že na nej sedí osoba, s ktorou sa potrebujete alebo chcete zhovárať. Rozprávajte jej, čo máte na srdci, čo vás ťaží, bolí, vyjadrite čo vo vzťahu s týmto človekom prežívate.

Kľudne si predstavte možnú reakciu tejto osoby. Pri rozhovore buď môžete len vyjadriť čo potrebujete, alebo si môžete vizualizovať želaný výsledok, vďaka ktorému sa vaš vzťah aj myšlienky prečistia a budete ho môcť v pokoji ukončiť. Je dôležité, aby ste počas rozhovoru  dali zelenú svojim najhlbším emóciám.

Tip: Ak máte niekoho, komu dôverujete priateľa a priateľku, môžete ho/ju s tým požiadať o pomoc. Poprosíte ho/ju aby sa na chvíľu stali osobou, s ktorou sa potrebujete rozprávať. Pre niekoho to môže byť jednoduchšie hovoriť  k osobe ako ku prázdnej stoličke. Pamätajte, že ide o to, aby sa vám uľavilo. Neriešte, ako pri tom vyzeráte.

3. Dýchajte a vizualizujte

Tento spôsob je účinný v momentoch, keď sa cítite preťažení alebo vnútorne rozhádzaní. Pomôže vám upokojiť sa, usporiadať si myšlienky a byť opäť schopní myslieť s čistou hlavou

Dajte sa do pohodlnej polohy, môžete sedieť alebo ležať. Venujte plnú pozornosť svojmu dychu. Zhlboka sa nadychujte a potom vydychujte. Dýchanie postupne spomaľujte. Môžete si pustiť pokojnú hudbu. Keď nájdte príjemný pokojný rytmus vášho ádychu a výdychu , zapojte vizualizáciu. 

S  každým nádychom myslite na to, ako k vám prúdi, čo v danej chvíli najviac potrebujete. Napríklad pokoj, uvoľnenie, rozvaha, láska, hojnosť, sústredenie. Predstavujte si ich ako svetelný lúč ktorý na vás žiari a zohrieva vás, ľahký obláčik obláčik, ktorý vdychujete, alebo zlatý prášok, ktorý na vás z neba padá. Nájdite obraz, ktorý vám je príjemný a zosilňujte ho s každým nádychom.

Pri výdychu nechajte všetko ťaživé a nepotrebné odísť. Predstavujte si ako váš strach, stres, hnev, obavy či zlosť opúšťajú, napríklad ako ťažký mrak, ktorý odlieta preč, kalný prúd, ktorý steká do zeme, alebo sivý dym, ktorý odvieva vietor.  

Toto je veľmi rýchla a účinná metóda, ktorá vám dokáže okamžite pomôcť zmeniť stav a vyčistiť hlavu, hlavne vtedy, ak viete, že potrebujete ešte podať výkon, alebo vás čaká niečo dôležité. Stačí vám päť minút a cítite sa úplne inak.

Možno ste sa nedočítali nič nové, len si pripomenuli, čo už poznáte. Často vieme, ako si pomôcť, ale v náročných chvíľach, keď sme pohltení v začarovanom kruhu myšlienok, nám jednoduché riešenia napadnú zriedka. Možno práve teraz zažívate nie najlepšie obdobie a tento článok vám príde vhod. Vypnite počítač, doprajte si pokoj a vyčistite si hlavu.

Navráťte sa svoj život do stavu prirodzeného pokoja, harmónie radosti a šťastia.

Prihlásiť sa k odberu novinek

© 2021 Akadémia Andyho Winsona, so sídlom Ľubochnianska 4, 831 04 Bratislava, IČO: 50540335, email: akademia@andywinson.com, tel: +421 908 777 808
Všeobecné obchodné podmienky | Zásady spracúvania osobných údajov | Formulár na odstúpenie od zmluvy